Wat is Angst?
In deze blog lees je meer over de emotie angst en de functie hiervan. Iedereen krijgt wel eens te maken met angst of angstklachten. Het ervaren van angst is een nuttige emotie die ons waarschuwt voor gevaren en bedreigingen. Door deze emotie blijven we veilig. Wist je dat angst gepaard gaat met allerlei lichamelijke reacties?
Angstklachten oplossen?
Wist je dat er mensen zijn die constant angstig zijn of ze zijn bijvoorbeeld angstig voor dingen die niet gevaarlijk zijn. Heb jij regelmatig last van angst of voel jij je onveilig? Het zou kunnen zijn dat je te maken hebt met onredelijke angsten of een angststoornis. Het gevoel van angst gaat gepaard met lichamelijke reacties: verhoogde hartslag, verhoogde alertheid, hoge- en oppervlakkige ademhaling, zweten en de neiging om weg te vluchten. Als we de emotie van angst niet zouden ervaren, dan zou dat gevaarlijke situaties voor ons kunnen opleveren. Het voelen van angst is dus een hele normale reactie van ons lichaam en ons brein.
Angst is dus een nuttige emotie die ons waarschuwt voor gevaren. Door deze emotie worden gevaarlijke situaties vermeden en blijven we veilig. Bij een bedreiging of gevaar worden onze reacties aangestuurd vanuit de primitievere delen van het brein. Hier bevindt zich het angstcentrum van ons brein, de amygdala. Eén van de belangrijkste functies van de amygdala, is om onszelf te beschermen tegen gevaar.
Angstsymptomen
Mentale klachten:
bezorgdheid en onrust
gespannen en nerveus
prikkelbaar en irritatie
niet of slecht slapen door malende gedachten
verminderde concentratie
angst om controle te verliezen
Lichamelijke klachten:
hoofdpijn, misselijkheid
hartkloppingen, beklemmend gevoel borst
hyperventilatie, ademnood
duizelig of een gevoel van flauwvallen
spijsverteringsklachten, diarree
Tintelingen in armen en benen
Zweten en trillen
Last van Angstgedachten?
Volgens geleerden hebben we wel 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Wat er gebeurd is dat ons jongste brein, de neocortex, regelmatig aan de haal gaat met al deze gedachten. Dit deel van het brein heeft twee favoriete bezigheden: teruggaan het verleden of denken over de toekomst.
Teruggaan naar het verleden zijn de gedachten die we hebben over wat ons vorige week, vorig jaar of vroeger is overkomen. We herhalen nog is dat meningsverschil met die ene collega of we denken terug aan een gezellige avond met vrienden en een mooie reis die we hebben gemaakt. Niks mis mee, toch?
De andere favoriete bezigheid is scenario’s over de toekomst maken. Nadenken over wat je volgende week gaat doen of waar je volgende vakantie naar toe gaat. Maar ook het maken van allerlei leuke plannen of nadenken over wat je vanavond gaat eten. Dit zijn nuttige en functionele gedachten.
Waar je last van krijgt zijn angstgedachten, piekeren en doemscenario’s. Dit zijn niet-functionele gedachten. Als jij je bijvoorbeeld zorgen maakt over de toekomst. Wat doe je in gedachten wanneer je je zorgen maakt? Je ziet allerlei negatieve scenario’s van situaties die mogelijk allemaal zouden kunnen gebeuren. Vervolgens herhaal je deze gedachte opnieuw en opnieuw en opnieuw. Of je herhaalt in gedachten meningsverschillen of conflicten die je ooit hebt gehad op je werk of in de privésfeer. Bij uitstek niet-functionele gedachten, je hebt er helemaal niks aan om dit te denken. Het zijn negatieve gedachten wat er mogelijk allemaal zou kunnen gebeuren. Deze gedachten zijn de grootste veroorzaker van stress.
En wat het is…. Mensen met angst hebben de neiging om te richten op het negatieve, wat er niet goed is of wat er allemaal mis kan gaan. Dat komt omdat het brein allemaal gevaren en beren op de weg ziet. Deze gedachten worden gestuurd vanuit het angstcentrum van je brein. Je doet dit niet expres of met opzet, je focus gaat er automatisch en onbewust naartoe.
Maar als je leert om je gedachten niet als de waarheid te zien, om te accepteren wat er is en te beseffen dat gedachten ook weer voorbij gaan. Dan kun je sturing geven aan je gedachten en angstklachten oplossen. Door het trainen van je brein kun je een reset geven aan je angstcentrum.
Bijvoorbeeld door het dagelijks beoefenen van aandacht, leren om te focussen, doen van meditaties, ademhalingstechnieken en zorgen voor meer lichaamsbewustzijn. Hiermee herstelt de verbinding met je lichaam, je zet je gedachten op de achtergrond en daardoor ben je weer in staat om je automatische emoties en impulsen te reguleren.
Ben jij benieuwd hoe jij angsten kunt doorbreken?
In onze stressreductie training werken we aan het veranderen van angst of negatieve gedachten, omdat dit een groot effect op je heeft. Het geeft je namelijk direct meer ontspanning en meer ruimte. Wil jij je gevoelens of je interne stemmetjes veranderen? Wil je meer weten over het veranderen van je gedachten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.