Ben ik Burn-out?

Heb je de diagnose van een burn-out gekregen? Je weet niet waar je moet beginnen? Lees in deze blog meer over herstellen van een burn-out.

Signalen Burn-out

Misschien herken je dit: Je piekert veel, je voelt je rusteloos vanbinnen, je voelt je vaag, je kunt het geheel niet meer overzien, je kunt je moeilijk concentreren, je kunt geen beslissingen nemen. Daarnaast ervaar je een enorme leegte vanbinnen, je bent intens moe, … nee …. eigenlijk ben je totaal uitgeput.

Het lijkt alsof alles je overkomt, het overvalt je. Je krijgt het niet meer op een rijtje, je bent de grip verloren, je kunt niet focussen. Je ervaart een constante spanning en je voelt je ongemakkelijk in allerlei situaties.

Eerst was niks je teveel en kon je de wereld aan… en nu zijn de kleinste taken een grote uitdaging om te realiseren. Je wilt van alles maar het lukt je niet.

Je grenzen aangeven bij Burn-out?

Je vindt het lastig om je grenzen aan te geven en je wilt de harmonie bewaren. Uiteindelijk gaat dit ten koste van jezelf, je spreekt je niet uit. Als je je wilt uitspreken twijfel je of je het wel goed ziet. Het lukt je steeds minder goed om jezelf ‘groot’ te houden….

Alles om je heen voelt als een bedreiging. En je stelt jezelf de vraag: ‘Hoe kreeg ik dit ooit gedaan? Van eenvoudige zaken zoals boodschappen doen tot aan complexe werksituaties, je vraagt jezelf af… hoe nu verder? Hoe word ik weer zo snel mogelijk mezelf?

Dan is daar ook die extreme moeheid die je voelt, je vraagt jezelf af waarvan ben ik moe? Je doet voor je gevoel de hele tijd niks. En dan komt ook dat schuldgevoel wat je ervaart als je even iets voor jezelf doet.

Stress en Burn-out.

Kijk, eigenlijk zou je moeten werken, of er voor je kinderen moeten zijn, voor je partner, voor je vrienden, … enz., enz. Of de schaamte die je voelt dat je niks kunt en het niet waard bent, je het niet goed doet, die onzekerheid. Anderen moeten het voor je opvangen en regelen want jij kunt niks, je bent moe, moe, moe….

Eigenlijk wil je van alles, je kunt je er toch niet ‘gewoon’ bij neerleggen? Al die gedachten en ook de leegte die je van binnen voelt, die krijg je niet opgevuld. Je bent verdrietig, moet huilen en weet niet waarom.

Je vraagt jezelf regelmatig af of je ooit weer de oude zal worden….. deze gedachten brengen je nog meer aan het twijfelen en nog meer uit balans. Er is een totale disbalans in je denken, doen en voelen, het enige wat je wilt is rust, ontspanning en even niks.

Iedereen die te maken heeft met een burn-out wil zo snel mogelijk een einde maken aan deze klachten. Mensen die een burn-out diagnose krijgen zijn vaak harde werkers, loyale medewerkers, alleskunners en mensen die verantwoordelijkheid nemen.

Gedachten uitzetten?

Ben jij in een burn-out terecht gekomen? Dan is het goed om jezelf, je gedachten en je overtuigingen onder de loep te nemen. Even niks doen en je gedachten uitzetten geeft meestal een hele voorruitgang.