Ben ik Burn-out?
Heb je al een langere periode last van stress, vraag je je misschien af “Ben ik overspannen of heb ik een burn-out”? Misschien ben je bang voor een burn-out, omdat je merkt dat je vermoeid en futloos bent. Of misschien heb je vage klachten en een chronisch gebrek aan energie? Je weet niet waar je moet beginnen? Lees in deze blog meer over burn-out en overspanning.
Ben ik Burn-out?
Welke klachten je ook mee te maken hebt, het kan zomaar zo zijn dat er een moment is dat het niet meer gaat. Dat je een gevoel hebt dat je niet meer helemaal jezelf bent, dat je het niet meer gaat zoals je het eerder wel voor elkaar kreeg. Je voelt je onzeker, gespannen, overprikkeld of soms gefrustreerd en je vraagt jezelf af hoe je weer de oude wordt. Je wilt de grip terug op je leven, je wilt je gewoon weer goed voelen.
Je wil eigenlijk van alles maar het lukt je niet, je kunt je niet concentreren, je hebt geen energie en voelt je enigszins verloren en soms ook eenzaam. Je hoort verschillende verhalen om je heen of je leest op internet uiteenlopende informatie waar je niet precies weet wat waar is of onwaar. Alles lijkt één grote brei. Je hebt het gevoel dat iedereen doorgaat met het leven behalve jij, het lijkt alsof je niet vooruit komt.
Eerst was niks je teveel en kon je de wereld aan… en nu zijn de kleinste taken een grote uitdaging om te realiseren. Je wilt van alles maar het lukt je niet.
Burnout of overspannen
Het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn, is dat overspannenheid relatief snel omkeerbaar is. Eenvoudig uitgelegd: het betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer kunt herstellen. Voor een burn-out geldt dit niet. Iemand met een burn–out heeft veel te lang, teveel van zichzelf gevraagd of langdurig een periode van hevige stress ervaren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er onvoldoende tijd is geweest voor het lichaam om te herstellen. Op deze manier is er een chronisch hersteltekort ontstaan. De stress heeft zich langdurig opgestapeld in het lichaam, wat tot uiteenlopende gezondheidsklachten leidt. Dit ontwikkelt zich langzamerhand van vage klachten, weinig energie naar de keiharde werkelijkheid als je thuis komt te zitten.
Signalen burn-out
Misschien herken je dit: Je piekert veel, je voelt je rusteloos vanbinnen, je voelt je vaag, je kunt het geheel niet meer overzien, je kunt je moeilijk concentreren, je kunt geen beslissingen nemen. Daarnaast ervaar je een enorme leegte vanbinnen, je bent intens moe, … nee …. eigenlijk ben je totaal uitgeput. Je kunt niet focussen, je ervaart een constante spanning in je lichaam en je voelt je ongemakkelijk in allerlei situaties.
Je vindt het ook lastig om je grenzen aan te geven en je wilt de harmonie bewaren. Uiteindelijk gaat dit ten koste van jezelf, je spreekt je niet uit. Als je je wilt uitspreken twijfel je of je het wel goed ziet.
En je stelt jezelf de vraag: ‘Hoe kreeg ik dit ooit gedaan? Van eenvoudige zaken zoals boodschappen doen tot aan complexe werksituaties, je vraagt jezelf af… hoe nu verder? Hoe word ik weer zo snel mogelijk mezelf?
Dan is daar ook die extreme moeheid die je voelt, je vraagt jezelf af waarvan ben ik moe? Je doet voor je gevoel de hele tijd niks. Zoals je kunt lezen ontstaat een burn-out dus niet van de ene op de andere dag. Een burn-out is altijd het gevolg van langdurige overbelasting.
12 stadia van een burn-out.
Psychologen Herbert Freudenberger en Gail North beschreven 12 stadia die je doormaakt als je een burn-out krijgt.
1. Prestatiedrang
Overal de beste in willen zijn! Je gaat geen uitdaging uit de weg, want jij kunt alles aan. Het is voor jou een belangrijke drijfveer om altijd de beste versie van jezelf te tonen aan iedereen: je familie, je vrienden, je werkgever, je collega’s en vooral aan jezelf.
2. Hard werken
Wie richting een burn-out gaat, zet nog wel een extra tandje bij op het gebied van werk. Je werkt doorgaans steeds harder, door het gevoel dat er nooit hard genoeg wordt gewerkt. Je neemt steeds meer verantwoordelijkheden op je.
3. Behoeften negeren
Je werk neemt je helemaal in beslag en staat op de eerste plek. Andere belangrijke behoeften zoals gezond en regelmatig eten, voldoende slaap en het onderhouden van je sociale contacten worden genegeerd.
4. Vermijden van conflicten
Je durft tegen niemand nog ‘nee’ zeggen. Je gaat conflicten uit de weg om de vrede te bewaren en voelt je daardoor gespannen, paniekerig en regelmatig bedreigd. Deze gevoelens hebben alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen, onrust en nervositeit.
5. Andere waarden
Omdat jouw werk prioriteit is, zet je alle andere belangrijke zaken aan de kant zoals vrienden en familie, sporten en hobby’s. Je doet niet meer wat je het liefste doet in je vrije tijd.
6. Ontkennen van je problemen
Je werkt harder dan de rest en bent daardoor minder verdraagzaam ten opzichte van je collega’s. Wie jou aanspreekt op je gedrag, krijgt een cynische reactie. De problemen liggen niet aan jou, het ligt aan de hoge werkdruk.
7. Jezelf terugtrekken
Je sociale leven is steeds kleiner geworden en je beland in een isolement. Je wilt de stress verlichten, dat doe je door veel alcohol drinken en/of medicijnen gebruiken.
8. Ander gedrag
Je gedraagt je vreemd, en dat baart jouw omgeving zorgen. Je bent cynisch en onbereikbaar voor echt contact.
9. Depersonalisatie
Niemand, jezelf inclusief, is nog waardevol in jouw ogen. Je kunt niet meer presteren en je voelt je eigen behoeften niet meer.
10. Innerlijke leegheid
Je voelt je leeg en dat ga je overcompenseren door bijvoorbeeld meer te eten, alcohol, medicijnen of overmatig sporten.
11. Depressief gevoel
Je ziet de toekomst somber in: je bent verloren, erg onzeker en uitgeput. Weg optimisme.
12. Burn-out
Je zit er helemaal doorheen en bent mentaal, emotioneel en fysiek ingestort.
Voorkom een burn-out!
Herken jij jezelf in één van de stadia? Schakel dan hulp in om verdere verslechtering te voorkomen. Mensen die een burn-out krijgen zijn vaak harde werkers, loyale medewerkers, alleskunners en mensen die verantwoordelijkheid nemen.
Onze vitaliteitstraining geeft je alle tools om je lichaam en geest de juiste reset te geven en je patronen blijvend te doorbreken.