Vergroot je cirkel van invloed!

Leiderschap? Effectief beïnvloeden? Leer hoe je De Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed hiervoor kunt inzetten.

Vergroot je cirkel van invloed

In deze blog wil ik jullie meer vertellen over De Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed. Dit model geeft inzichten in wat je zelf kunt beïnvloeden en wat je niet kunt beïnvloeden. Als je dit weet, dan kun jij je energie richten waar je wel invloed op hebt. Dat kost een stuk minder energie en dit komt ten goede van je vitaliteit.

Stephen Covey is de bedenker van de Cirkel van invloed. Hij schreef de bestseller `de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. De cirkel van invloed beschrijft hoe je, door proactief te handelen, je invloed kunt vergroten. De basisregel is heel eenvoudig: wees pro-actief!

Met kennis van dit model kun je ervoor zorgen dat je meer invloed krijgt. Het model bestaat uit 2 cirkels:

– Cirkel van betrokkenheid
– Cirkel van invloed

De cirkel van betrokkenheid

Deze cirkel omvat allerlei zaken om je heen die wel invloed op je hebben en waar je bij betrokken bent, echter heb je zelf geen of beperkte invloed hierop. Denk aan het weer, de situatie in de wereld, de economie, problemen van een ander, zorgen maken over verleden-heden-toekomst.

Kijk, aan de meeste van deze zaken kunnen we niks doen, we zijn er wel bij betrokken. Als jij je aandacht aan de cirkel van betrokkenheid schenkt, dan veroorzaakt dat een energielek. Er zijn misschien wel zaken in deze cirkel die je graag wilt aanpakken, echter heb je hier geen invloed op. Geef dus aan zaken waar je niks aan kunt doen geen aandacht. Hoe meer aandacht je namelijk geeft aan zaken waar je geen invloed op hebt, hoe kleiner je invloed wordt.

De cirkel van invloed

Deze cirkel omvat alle aspecten waar je zelf invloed op kan uitoefenen, waar je zelf iets mee kan. Het geeft positieve energie. Je hebt bijvoorbeeld invloed op je eigen gedachten, je gevoelens, je gedrag, je beslissingen en wat je zegt tegen anderen. Als jij je focust op waar je wel invloed op hebt, dan geeft dat energie en resultaat. Hoe groter je invloed wordt. Hoe groter je cirkel van invloed is hoe krachtiger en vitaler je bent.

 

Hoe weet jij eigenlijk in welke cirkel je zit?
En hoe kun je er gebruik van maken? Zeker nu veranderingen zo snel gaan is het van belang om proactief naar mogelijkheden te kijken. 

Proactief

Richt jij je op de cirkel van invloed? Dan ben je proactief en stop jij je energie in zaken waarop je zelf invloed hebt. Je richt je op hoe je de situatie kunt beïnvloeden. Je denkt goed na over hoe je invloed kunt uitoefenen op zaken die voor jou belangrijk zijn. En je laat je niet snel van slag brengen door slechte omstandigheden.

Deze mensen weten dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gevoelens en gedachten. Ze laten zich dan ook niet meeslepen in allerlei verhalen. Ze zorgen voor een gezonde mindset. Wat de mensen niet doen: ze besteden geen tijd aan zaken waarop ze geen invloed hebben.

Reactief

Richt jij je op de cirkel van betrokkenheid? Dan ben je reactief en stop jij je energie in zaken waarop je geen of nauwelijks invloed hebt. Je bent niet goed in staat om je focussen op situaties waarop je wel invloed hebt. Het resultaat is dat jij je machteloos voelt en je bent snel van slag. Je reageert op wat je overkomt en dit kost veel energie.

Deze mensen bevinden zich in de tweede cirkel en ervaren daardoor dat ze zelf geen invloed hebben.  Ze laten zich meeslepen door hun gedachten, emoties en in allerlei verhalen. Deze mensen besteden teveel tijd aan zaken waarop ze geen invloed hebben. 

Wil jij je persoonlijke effectiviteit en leiderschap skills vergroten? Stap dan telkens in de eerste cirkel en vergoot je invloed.