Select Page

Fundamentele behoeften NLP

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je doet wat je doet? Hoe je gedrag wordt aangestuurd? Waarom niet naar de sportschool gaat terwijl je het je wel had voorgenomen? Of dat je gezonder wilt leven en toch weer een zak chips zit weg te snaaien. Lees meer over de positieve intenties van gedrag en hoe deze aangestuurd worden door onze zes fundamentele behoeften. Ze verklaren al ons menselijk gedrag. Interessant toch?

Het was de Amerikaanse Psycholoog Abraham Maslow, die in 1943 één van de bekendste motivatietheorieën bedacht over de aansturing van menselijk gedrag. Dit model wordt ook nog steeds gebruikt. Misschien ken je het wel, de Pyramide van Maslow. Dit model focust op één ding: namelijk het vervullen van een behoefte. Het is geen wetenschappelijk bewezen theorie, maar het is vooral een concept om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van anderen. Maslow, dacht dat je pas hoger in de Pyramide terecht kwam, als de laag daaronder vervuld was. Er zijn uiteenlopende meningen of dit wel waar is. Goed ….of het nou wel of niet waar is, wetenschappelijk bewezen of niet, als je meer weet over het vervullen van Fundamentele Behoeften dan kun je er ontzettend veel mee. 

Wat zijn de Fundamentele basisbehoeften

De fundamentele basisbehoeften verklaren al ons gedrag. Al ons gedrag wordt gestuurd door één of meerdere van de universele behoeften. Je zou kunnen stellen dat al ons gedrag terug te leiden is naar het vervullen van deze behoeften. Het zijn onze drijfveren, het geeft ons motivatie en zorgt voor het vertonen van bepaald gedrag. We worden zowel bewust als onbewust gedreven, om aan deze behoefte vervulling te geven. Op functionele en disfunctionele manieren. Het zou zomaar kunnen zijn dat je met de inzichten uit dit artikel je ‘slechte’ gewoontes achter je kunt laten. 

Twee basis categorieën

De fundamentele basisbehoeften kunnen op oneindig veel manieren vervuld worden. We maken onderscheid in twee basis categorieën:

1) Functioneel (positief)
2) Niet functioneel (negatief)

De invloed van stemming op gedrag

Naast de zes fundamentele behoeften wordt al ons gedrag bepaald door stemming waarin we ons bevinden. Deze mix levert dan ook een ‘specifiek’ resultaat voor jezelf op. Dit resultaat is voor ieder mens anders. Als jij je lekker voelt, alles op rolletjes verloopt en gemakkelijk gaat, dan voelen de meeste mensen zich uitstekend. Er zijn stemmingen aanwezig zoals: liefde, vertrouwen, blijdschap en positieve gedachten. Dit vormen krachtige bronnen om persoonlijke kracht uit te halen en invulling te geven aan je fundamentele behoeften.

Er zijn ook verlammende stemmingen zoals: angst, verdriet, wantrouwen en negatieve gedachten. Dit vormen krachtige bronnen om jezelf te verlammen (mee stoppen hè!). Het verschil tussen deze twee stemmingen? Je lichaamsprocessen en mindset. Ofwel eenvoudig gezegd: je hormonen, je spieren, je bloedsomloop en je gedachten. Allemaal met elkaar verbonden en gebaseerd op alle eerdere gebeurtenissen uit je leven.

Krachtige stemming

We ervaren allemaal de wisseling van goede en slechte stemmingen. Juist als we uitgedaagd worden is het belangrijk in een krachtige stemming te blijven. Je stemming begrijpen en kunnen beïnvloeden is de sleutel om tot een verandering te komen. De grote vraag is????? Hoe wil jij je nu voelen?

Wat zijn de zes fundamentele basisbehoeften
 

1. Zekerheid
Het nastreven van zekerheid levert ons een gevoel van veiligheid en comfort op. Zekerheid is ons eerste overlevingsmechanisme. Een middel om zekerheid te ervaren is, bijvoorbeeld een vast contract, dat geeft je financiële zekerheid. Of het eten van chocolade, dat levert je een goed gevoel op, en ook het hebben van een vaste relatie. Het levert ons allemaal een gevoel van zekerheid op. Het geeft de zekerheid dat we pijn voorkomen en plezier kunnen ervaren.

Emoties kunnen ook zorgen voor zekerheid, als jij onzeker voelt en boos wordt, dan levert dit direct een gevoel van zekerheid op. Veel geld op de bank hebben levert ons een gevoel van vrijheid op. Als heel ons leven zou bestaan uit zekerheden….. dan zou ons leven heel voorspelbaar worden… en heel saai… Dat brengt ons bij de tweede behoefte:

2. Afwisseling
De behoefte aan onzekerheid, avontuur en verrassingen. De behoefte om nieuwe ervaringen op te doen en het vermijden van verveling. Een middel om dit te ervaren is afwisseling in verschillende contacten die we met mensen hebben. Of afwisseling op je werk in taken of andere functies of avontuurlijke reizen maken. Negatieve voorbeelden zijn, gebruik van middelen of extreem sporten. De behoefte vervuld de afwisseling van gevoelens en de behoefte aan nieuwe prikkels. Dit doen we door het vermijden van verveling en het opzoeken van avontuur.

3. Betekenis
Dit is de behoefte aan een gevoel om van betekenis te zijn. We willen ons allemaal op een bepaalde manier uniek, belangrijk, speciaal of nodig voelen. Het is de behoefte om gehoord, gezien en gewaardeerd te worden. Er zijn verschillende manieren die we inzetten om dit gevoel te ervaren. Titels, onderscheidingen, applaus van anderen, erbij horen, je speciaal voelen en het gevoel van nuttig zijn. Minder functionele gedragingen anderen afkraken, egoïsme, geweld of zelfs ziekte.

Wanneer we onszelf te belangrijk of speciaal maken, verliezen we het contact met de mensen om ons heen. Dat breng ons bij de volgende behoefte:

4. Liefde
Onze diepste menselijk behoefte is liefde en verbinding. Familie, relaties en vriendschappen. Onderdeel uitmaken van een groep, samenwerken in een team, erbij horen en onderdeel uitmaken van. Het is een levensbehoefte om onszelf te verbinden met een ander. Dat kan een gezonde relatie zijn en ook een ongezonde relatie. Omdat we uit liefde voor de ander heel veel voor iemand over hebben.

5. Groei (spirituele behoefte)
Wat niet groeit gaat dood. Als je kijkt naar een boom, die heeft licht en water nodig om te groeien. Wij mensen hebben ook licht en voeding nodig om te groeien. Het is de behoefte om ons te ontwikkelen. Doelen te bereiken en dingen voor elkaar krijgen.

6.Bijdrage (spirituele behoefte)
Het gevoel om een bijdrage te leveren aan het grotere geheel. Onbaatzuchtig zijn en je tijd zinvol besteden in je leven. Anderen helpen en een verschil maken. Vanuit ons instinct hebben we de behoefte om iets voor een ander te betekenen, hierdoor krijgt ons leven extra betekenis.

Positieve intentie 

Elk gedrag wordt dus bepaald door één of meerdere van deze behoeften. Daarmee kun je stellen dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Dat wil niet zeggen dat het gedrag positief is. Wil jij je gedrag veranderen dan zul je op een andere manier invulling dienen te geven aan deze behoeften, jou top 2 bepaald namelijk alles!

Stel dat jij zekerheid op de eerste plek hebt staan. Dan leef je in een soort comfortbubbel en oefen je de hele tijd controle uit op mensen en situaties, het moet immers wel voorspelbaar blijven. Of stel dat je betekenis in je top twee hebt staan, dan ervaar je telkens een gevoel van niet goed genoeg zijn. Je vergelijkt jezelf de hele tijd met anderen, om dat gevoel van waardering te krijgen ……

Voel is bij jezelf, wat zou jij graag willen. Welk doel heb je voor ogen? Hoe ga jij je doel succesvol bereiken? 

Wat is je droom, doel of wens en waarom is dit belangrijk voor je? Welke specifiek behoefte vervult dit doel? Welke emotie streef jij na? Als het je lukt om de kern te pakken dan kun je daarmee aan de slag, niet alleen om je doelen te stellen, vooral om ze waar te maken.

Ga hiermee aan de slag en je leven zal veranderen. Het zijn onze grootste bronnen voor energie en vitaliteit! Hoe dan ook, houdt je stemming positief!

Fundamentele basisbehoeften

1. Zekerheid
2. Afwisseling
3. Betekenis
4. Liefde
5. Groei
6. Bijdrage

In NLP Coaching werken met de Fundamentele basisbehoeften. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op voor een kennismaking met NLP.