Select Page

Leren nee zeggen

Waarom kan ik geen nee zeggen? Nee zeggen is voor mij echt heel moeilijk, ik kan het gewoon niet. En ik weet zeker dat ik het ooit gekund heb echter lukt het niet meer. Er komt een schuldgevoel naar boven als ik nee zeg. Lees in deze gastblog meer over hoe je NEE kunt zeggen.

Geen nee kunnen zeggen.

De boodschap van het woordje nee is simpel en eenvoudig, het betekent dat je iets niet wilt wat van je wordt gevraagd. Soms kan het ook zijn dat je ergens geen zin in hebt. Bij mij gaat nee zeggen gepaard met excuses en zelfs een leugentje om bestwil. Kortom het nee zeggen kost mij ontzettend veel moeite. Ik kan gewoon geen nee zeggen.

Het gekke is dat iedereen nee leert zeggen op een hele jonge leeftijd. Als kind ben je hier meestal heel goed in geweest. En bij sommige onder ons zou het zomaar kunnen zijn dat NEE één van je eerste woorden is geweest.

Of misschien herken je dit: Als ouder bent van jonge kinderen, ben je misschien bekend met de term “the terrible twos”. Mocht je geen kinderen hebben dan ken je misschien wel enkele van de tot wanhoop gedreven ouders van tweejarigen. Ik ben twee en ik zeg nee….

Kijk, iedereen is twee geweest en voor zover ik weet heb ik in die periode mijn ouders horendol gekregen met het woordje nee. In de loop der jaren is mijn vaardigheid met ‘nee’ zeggen verloren geraakt, ergens ben ik het kwijt geraakt. Eén van de kortste en ongetwijfeld meest krachtige woorden in onze taal ‘nee’ en ik kan het bijna niet zeggen.

Wat is pleasen?

Mijn ervaring met pleasen: Waar is mijn “nee” heen gegaan? Tja, die is verdwenen tijdens het opgroeien. Het was een onmogelijke taak om vol te houden en vast te houden aan mijn nee. Mijn ‘nee’ werd niet gehoord… als ik niet mee wilde naar mijn kinderloze tantes en oom’s’ werd er op mijn schuldgevoel ingespeeld. Vol verwachting zaten oom’s en tantes de hele dag op de uitkijk en waren zo ontzettend blij dat ik kwam, ze verheugden zich daar al dagen en soms weken op en ik wilde ze toch niet teleurstellen?

Je kunt je voorstellen dat dit schuldgevoel ervoor zorgde dat ik mezelf onderwierp aan de vele knuffels, de kneepjes in mijn kinderwangen en uiteraard de eindeloze vragen over school waar ik toch zeker wel mijn best deed? Het schuldgevoel na het uitspreken van mijn nee werd er zogezegd met de paplepel ingegoten. Nee zeggen is voor mij dus vanaf toen al hand in hand gegaan met schuldgevoel.

Zelfs in de pubertijd, niet erg gemakkelijk, want…voor mijn ouders was mijn nee niet krachtig genoeg. Uiteraard zei ik keihard nee en deed ik wat ik zelf wilde (denk ik) maar er kwam onmiddellijk een duiveltje om de hoek kijken. Het duiveltje van schuldgevoel. En op deze manier leerde ik om anderen te pleasen en hun wensen voorrang te geven op die van mezelf.

Hoe leer ik nee zeggen?

Zelfs nu vele jaren in de volwassenheid kost het mij de grootste moeite om nee te zeggen. Als ik een uitnodiging afsla geef ik meteen een reden, simpelweg omdat ik geen nee kan zeggen. Het lijkt alsof ik een excuus nodig heb of een smoes moet bedenken om gerechtvaardigd nee te kunnen zeggen.

En dan heb ik het over subtiele en redelijke verzoeken waar ik moeite mee heb. Niet de vraag of ik iemand een groot geldbedrag kan lenen of naar Parijs kan brengen. Nee het is meer een klein verzoekje, bijvoorbeeld een tientje voorschieten, of iemand naar het ziekenhuis of het vliegveld kan brengen.

Mijn brein is zorgwekkend bereid om op redelijke verzoeken in te gaan. Daarbij is het ook prettig om aardig gevonden te worden en nodig te zijn.

Een eerste verzoek kan ik nog afslaan, volgt er direct een tweede verzoek dan raak ik in de problemen, één keer lukt nog net. Bij een tweede verzoek kan ik niet op een redelijke manier weigeren terwijl ik dat wel wil. Onmiddellijk ga ik op zoek naar een reden waarom dat mij niet uitkomt. Ik lieg er zelfs om en moet daarna als een haas aan de slag om mijn smoes kloppend te maken. Heel vermoeiend.

Zeg geen ja, zeg geen nee!

Middels coaching kwam ik erachter dat mijn automatische reacties en het invullen van onrealistische gedachten ervoor kunnen zorgen dat je geen nee kunt zeggen. Het heeft vaak te maken met hoe je denkt over te komen of wat je invult dat een ander denkt en meestal is dit onjuist. Hier een paar voorbeelden van veelvoorkomende onrealistische gedachten:

  • ik moet een goede reden hebben om nee te zeggen
  • ik wil ze niet teleurstellen
  • ach het is een kleine moeite, ze hebben het al zo zwaar
  • ik wil ze niet kwetsen
  • ik wil geen conflict hierover
  • ik wil niet dat ze boos worden
  • ik wil aardig zijn

Er zijn een heleboel redenen om anderen tevreden te stellen. Je wilt graag helpen, je voelt je verantwoordelijk, en je wilt conflicten vermijden. Tot een bepaalde hoogte is hier niks mis mee…..  als het je gaat beperken of je krijgt een schuldgevoel dan gaat het mis.

Hoe je aardig blijft terwijl je nee zegt.

Je zou kunnen stellen dat het pleasen van anderen en geen nee zeggen voortkomt uit een gebrek aan zelfwaardering en zelf-vertrouwen. Als je jezelf, je behoeften, je tijd en je eigen wensen als minder belangrijk ziet dan die van een ander dan doe je jezelf tekort. Immers zijn jouw eigen behoeften net zo belangrijk als die van een ander.

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfwaardering zal de mening van de ander je minder raken en maakt het minder uit of je aardig gevonden wordt. Als je je sterker hecht aan je eigen mening dan zul je zien dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Je zult zelfverzekerd overkomen en meer in je kracht komen te staan!

Nee zeggen ?
In onze begeleiding werken we aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen. Je leert de stemmetjes uit te zetten en we boosten je mindset. Wil je meer weten over NEE zeggen? Neem contact met ons op voor een kennismaking.