Wat is Meditatie

Je kunt meditatie zien als de kunst van zelfbewustzijn. Het gaat er niet om dat jij je gedachten onder controle krijgt, je leert om gedachten los te laten. Het doel van meditatie is om innerlijke rust te vinden en stilte in je geest te creëren. Met het doen van ‘meditaties’ observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: op deze manier word jij je bewuster en kom je tot je ware kern.

Mindfulness

Mediteren of Mindfulness hoe dat met elkaar verweven is? Mindfulness is een aandachttraining die specifiek wordt ingezet om mentale fitheid te verhogen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van specifieke meditaties. Deze leren je om met je aandacht in het hier en nu te zijn, zonder een oordeel te hebben. Het gaat om gewaar worden, niet om het -niet- hebben van gedachten.

Met deze meditaties ga je leren om je gedachten niet als de waarheid te zien, om te accepteren wat er is en te beseffen dat gedachten ook weer voorbij gaan. Daardoor vindt je innerlijke rust. Meditatievormen uit mindfulness zijn door wetenschappelijk onderzoek effectief bewezen. Het zorgt voor een innerlijke balans en verhoogt de kwaliteit van ons leven.

Door het ontwikkelen van aandacht zal je minder stress ervaren en je veerkracht zal verhogen. Je wordt je meer bewust welke gedachte bepaalde emoties oproepen of emoties die bepaalde gedachten oproepen.

Aandachttraining

Als je niet mindful bent, leef je op de automatische piloot en is je aandacht versplinterd. Er dwalen duizenden gedachten door je brein en dat doen we ongeveer 45% van de dag. Op het moment dat je stress ervaart ligt dit percentage zelfs hoger.

Herhalende gedachten over problemen, piekeren, je zorgen maken en negatieve gedachten over de toekomst leiden tot herhalende reacties in je denken, doen en voelen. Het worden een soort ingesleten paadjes in je brein, die telkens op dezelfde manier worden gevolgd. Op deze manier wordt het steeds moeilijker om een ander paadje te nemen. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht.

Door het trainen van aandacht ga je ervaren wat er gebeurt als je in een paadje terecht komt en daardoor wordt het steeds makkelijker om een ander paadje of route te nemen. Simpelweg omdat jij je bewust bent geworden. De 7 principes van mindfulness helpen je om eenvoudiger nieuwe paadjes aan te maken.

Meditatievormen uit mindfulness hebben inmiddels duizenden mensen geholpen om hun geluksgevoel te vergoten. Bewustzijn kun je zien als een verschuiving van je brein naar je hart.

Zeven Principes van Mindfulness

Meditatie en het trainen van aandacht is effectief voor stilte in je geest. Er zijn zeven principes die ervoor zorgen dat het nog wat makkelijker wordt. Het is een basishouding uit Mindfulness die in je voordeel werkt. 

1. Niet oordelen
In de meditaties leer je om te herkennen wanneer je oordeelt, kijk dan zonder oordeel naar je gedachten, je lichamelijke sensaties of je emoties. Je observeert deze, niets meer, niets minder.

2. Geduld
Geduld beoefenen is uitdagend en het kan even duren voordat je effect ervaart. Geef jezelf de tijd dit te beoefenen en wees zacht naar jezelf.

3. Telkens opnieuw beginnen
Met het volgen van je ademhaling in de meditatie kun je telkens opnieuw beginnen. Al dwaalt je aandacht duizend keer af, begin dan duizend keer opnieuw. Kijk naar de ademhaling alsof het nieuw is, elke keer weer. Zo kan het ook in het dagelijks leven.

4. Vertrouwen
Door met aandacht te leven leer je vertrouwen op je ervaring. Je neemt het moment zoals komt of zoals het is. Leer om te vertrouwen op de emoties, sensaties in je lichaam als richtingaanwijzer voor de keuzes in je leven.

5. Niet-streven
In de meditaties leer je om niet te streven naar een bepaalde uitkomst of doel. Je leert om aanwezig te zijn en waar te nemen.

6. Acceptatie
We zien dingen zoals ze in het moment zijn, zonder te willen dat het anders is. Met alle daarbij behorende gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties. Niet accepteren wat is, dat is waar lijden ontstaat.

7. Loslaten
Je zult oude patronen en gevoelens tegenkomen, observeren en …accepteren. Als je het kunt accepteren, dan heeft het geen macht meer over je en daarmee laat het vanzelf los.

Drie stappen naar verdieping

Hoe kun jij de basis principes je eigen maken? Hoe word jij je bewust van het hier en nu? Herhalen, herhalen, herhalen en telkens opnieuw beginnen. Iedereen kan dit trainen door eenvoudig je aandacht te brengen naar één van je zintuigen. Omdat je aandacht gaat trainen, ga je heel snel opmerken wat er zich bij jou van binnen allemaal afspeelt. Daardoor ben je in staat om automatisch gedrag of gedachten te herkennen. 

Stap 1: Trainen van Aandacht
Je gaat de 7 principes dagelijks 10 minuten toepassen in je leven, zodat jij jouw aandacht, bewustzijn en concentratie versterkt. Dit zal je helpen in het verkrijgen van een rustige geest en inzicht in jezelf.

Stap 2: Waarnemen
Met de versterkte aandacht zul je beter in staat zijn om emoties en lichamelijke sensaties waar te nemen. Het voordeel is dat je niet wordt overgenomen en meegesleept door je emoties. Je bent in staat om in verbinding te blijven met jezelf en anderen. Je leert om je gedachten, emoties en lichaamsreacties waar te nemen en daarvan afstand te nemen. Dat helpt je naar stap 3.

Stap 3. Zinvolle gewoontes creëren
Door het trainen van aandacht, waarnemen van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, kun je een volgende stap zetten. Namelijk nieuwe zinvolle gewoontes creëren. Je kunt nieuwe gemoedtoestanden zoals zelfvertrouwen, ontspanning, energie of vitaliteit gaan ervaren. 

  • Niet oordelen
  • Geduld
  • Opnieuw beginnen
  • Vertrouwen
  • Niet streven
  • Acceptatie
  • Loslaten

Ontspannen en met aandacht in het leven staan?
De stressreductie-training is een praktische 7-weekse training waarin je leert om met aandacht in het NU te zijn. Je gaat je bewust worden van onbewuste gedachten en je krijgt inzicht in de oorzaken en gevolgen van stress op je lichaam.