Onverklaarde klachten

Er zijn veel mensen die te maken krijgen met medisch onverklaarde klachten. Ze krijgen van de huisarts of van de specialist te horen dat de klachten niet te herleiden zijn. Waar het op neer komt is dat er geen medische verklaring voor is, wat kan leiden tot de conclusie dat klachten psychisch zijn. Mijn inziens een onjuiste conclusie voor deze grote groep mensen, en ja het zal voor een enkeling wel gelden. Als de oorzaak van de klachten onbekend blijft, dan kunnen ze blijven bestaan en steeds erger worden.

Wat zijn onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)?

Er zijn vele klachten die onder de term SOLK worden geplaatst. Dit staat voor somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. Van onverklaarde klachten is sprake als een persoon klachten heeft die langer dan een aantal weken duren, waarbij na gedegen medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke oorzaak gevonden wordt die de klacht verklaart.

Veel voorkomende onverklaarde klachten
– Pijnklachten in je lichaam
– Hoge spierspanning
– Chronische hoofdpijn
– Darmklachten, prikkelbare darm (PSD)
– Hoog gevoeligheid (HSP)
– Slapeloosheid
– Energiegebrek, Chronisch vermoeid
– Fybromyalgie
– Uitval van lichaamsfuncties

Als je te maken hebt met onverklaarde klachten

Je hebt waarschijnlijk al regelmatig te horen gekregen dat er niks met je aan de hand is, omdat ze niks kunnen vinden. En waarschijnlijk heb je al een heel pad achter de rug om van je klachten af te komen, of je gebruikt medicijnen of volgt uiteenlopende therapieën. Misschien heb je ook wel te horen gekregen dat je ermee moet leren leven.

Maar jij voelt dat er wel iets aan de hand is, al lijken de artsen niet te begrijpen of te weten wat er aan de hand is. Voor de mensen in je omgeving is het ook lastig te begrijpen, omdat je zelf ook niet weet wat er speelt. Niemand lijkt deze klachten te begrijpen en dat maakt het vertrouwen in je lichaam wat onzeker. Stop daar alsjeblieft mee, dan meen ik echt. Als artsen het niet weten betekent dat niet dat jij het je inbeeld of dat er niks aan de hand is.

Geen oorzaak te vinden?

Als er geen oorzaak gevonden wordt, dan betekent dit niet dat er niks aan de hands is of dat het tussen je oren zit. Onverklaarde klachten komen kunnen voorkomen uit een op hol geslagen stressrespons. Dit leidt tot onbewuste stressreacties in ons brein. Ze verlopen onbewust en automatisch en hebben een negatief effect op onze lichaamsprocessen en daarmee op onze algehele gezondheid.

Heb jij te maken met (medisch) onverklaarde klachten, pijn of chronische energiegebrek? Dan is de Vitaliteitstraining wellicht voor jou geschikt op weg naar het verkrijgen van meer energie en vitaliteit. Wil je onderzoeken wat er mogelijk is met de methode die wij gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons. 

Een metafoor:

Het repelsteeltje-effect is een positief effect dat ontstaat bij een persoon, als er een naam gegeven wordt aan vage onverklaarde klachten.  

Het Repelsteeltje Effect

Wie kan zich het sprookje van de gebroeders Grimm niet herinneren? Een heel klein mannetje helpt de molenaarsdochter met het vervullen van een onmogelijke opdracht, het spinnen van goud uit stro. De molenaarsdochter wordt hierdoor Koningin van het sprookjesland. In ruil voor de hulp zal ze haar eerste kindje aan het kleine mannetje moeten afstaan.

Als hij na een paar jaar komt opdagen voor het eerste kindje en er ontstaat er paniek, angst verdriet…… en de Koningin moet heel hard huilen. Het kleine mannetje doet haar een laatste aanbod. Ze hoeft haar kindje niet af te staan als ze de naam van het kleine mannetje weet te raden….en niemand weet, niemand weet, dat hij Repelsteeltje heet.

Ze krijgt 3 dagen de tijd om zijn naam te raden. Welke naam ze ook bedenkt, het lukt haar niet om zijn naam te raden. Twee hele nachten is wakker, ze haalt alles uit de kast om te achterhalen wat zijn naam is,…. en telkens is het de verkeerde naam.  Ze wordt steeds wanhopiger en de moed zakt haar in haar schoenen. De laatste avond volgt ze stiekem het kleine mannetje naar zijn huisje en vlak voordat het ultimatum verloopt, hoort ze hem in de verte zingen, niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet.

Ze rent terug naar haar Paleis en als hij de volgende ochtend komt om haar kindje te halen, zegt ze: ik weet je naam,  ik WEET je naam:  je heet Repelsteeltje. Het mannetje is laaiend boos, maar ze mag haar kindje houden. Het magische woord is gevallen, er valt een grote last van haar schouders.

Het sprookje staat metafoor voor medisch onverklaarde (lichamelijke) klachten.