Onverklaarde Klachten: Het Repelsteeltje effect

Het repelsteeltje-effect staat bekend als het positieve effect dat ontstaat, aan het geven van een naam aan vage onverklaarde klachten.  

Heb je onverklaarbare klachten?

Het repelsteeltje-effect is een positief effect dat ontstaat bij een persoon, als er een naam gegeven wordt aan vage onverklaarde klachten. Somatisch onverklaarde klachten zijn klachten waarvoor de huisarts of specialist geen verklaring heeft. Dit zijn echte klachten zijn niet ingebeeld door een persoon.

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Er zijn vele klachten die worden geplaatst onder de term SOLK. Dit staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Van SOLK is sprake als een persoon klachten heeft die langer dan een paar weken duren. Of waarbij na gedegen medisch onderzoek geen aandoening wordt gevonden die de klachten verklaren.

Veelvoorkomende onverklaarde klachten zijn:

  • Pijnklachten in je lichaam
  • Chronische hoofdpijn
  • Darmklachten, prikkelbare darm
  • Hoog gevoeligheid
  • Energiegebrek
  • Chronisch vermoeid
  • Fybromyalgie
  • Uitval van lichaamsfuncties

Als je te maken hebt met onverklaarde klachten…

Je hebt waarschijnlijk al een hele reis achter de rug om van je klachten af te komen, of je gebruikt medicijnen of volgt therapieën. Misschien heb je ook wel te horen gekregen dat je ermee moet leren leven.

Je voelt dat er wel iets is al lijken de artsen niet te begrijpen of te weten wat er aan de hand is. Voor de mensen in je omgeving is het ook vaak lastig te begrijpen, omdat je zelf ook niet weet wat er speelt. Niemand lijkt deze klachten te begrijpen en dat maakt het vertrouwen in je lichaam wat onzeker.

Geen oorzaak gevonden?

Als er geen oorzaak gevonden wordt, dan betekent dit niet dat er niks aan de hands is of dat het tussen je oren zit. Onverklaarde klachten komen regelmatig voort uit chronische stress reacties van ons brein en heeft een ongewenst effect op onze lichaamsprocessen. En daarmee op onze gezondheid.

Als uiteindelijk na een lange zoektocht een naam wordt gegeven aan deze klachten, ontstaat er vaak rust. Omdat eindelijk duidelijk wordt dat er wel iets aan de hand is in het lichaam. Dit noemen we het repelsteeltje effect

Het Repelsteeltje Effect

Wie kan zich het sprookje van de gebroeders Grimm niet herinneren? Een heel klein mannetje helpt de molenaarsdochter met het vervullen van een onmogelijke opdracht, het spinnen van goud uit stro. De molenaarsdochter wordt hierdoor Koningin van het sprookjesland. In ruil voor de hulp zal ze haar eerste kindje aan het kleine mannetje moeten afstaan.

Als hij na een paar jaar komt opdagen voor het eerste kindje ontstaat er paniek, angst verdriet…… en de Koningin moet heel hard huilen. Het kleine mannetje doet haar een laatste aanbod. Ze hoeft haar kindje niet af te staan als ze de naam van het kleine mannetje weet te raden….en niemand weet, niemand weet, dat hij Repelsteeltje heet.

Ze krijgt 3 dagen de tijd om zijn naam te raden. Welke naam ze ook bedenkt, het lukt haar niet om zijn naam te raden. Twee hele nachten is wakker, ze haalt alles uit de kast om te achterhalen wat zijn naam is,…. en telkens is het de verkeerde naam.  Ze wordt steeds wanhopiger en de moed zakt haar in haar schoenen. De laatste avond volgt ze stiekem het kleine mannetje naar zijn huisje en vlak voordat het ultimatum verloopt, hoort ze hem in de verte zingen, niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet.

Ze rent terug naar haar Paleis en als hij de volgende ochtend komt om haar kindje te halen, zegt ze: ik weet je naam,  ik WEET je naam:  je heet Repelsteeltje. Het mannetje is laaiend boos, maar ze mag haar kindje houden. Het magische woord is gevallen, er valt een grote last van haar schouders. Het sprookje staat metafoor voor medisch onverklaarde (lichamelijke) klachten.

Komt het ooit nog goed?

Wat ik regelmatig tegenkom in coaching en training zijn mensen die al jaren op zoek zijn. Ze ervaren diverse klachten die niet te verklaren zijn. Sommigen zijn gaan denken dat ze dit zichzelf aandoen, en dat het nooit meer goed zal komen en meestal is dit niet zo.

Heb jij te maken met (medisch) onverklaarde klachten? Dan is de Vitaliteitstraining wellicht voor jou geschikt op weg naar het verkrijgen van meer energie en vitaliteit.

Meer weten? of gewoon nieuwsgierig?

Je kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek?