Select Page

Aan welke kant sta jij Oorzaak of Gevolg?

Het Oorzaak en Gevolg Model is een model dat ik regelmatig gebruik in coaching en training. Lees er in deze blog meer over.

Oorzaak en Gevolg

Ik zou niet anders kunnen verwoorden dan dat we momenteel in een zeer bijzondere situatie in de wereld terecht zijn gekomen. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Landen sluiten, nauwelijks vliegverkeer, lege schappen… geen wc-papier…

Graag neem ik jullie mee in het Oorzaak en Gevolg Model. Het is een model dat ik regelmatig gebruik in coaching en training.

Neem je verantwoordelijkheid?

Aan de kant van de oorzaak staan betekent dat je voor de volle 100% verantwoordelijkheid neemt. In dit huidige moment speelt dat we dagelijks voor nieuwe en uitdagende thema’s staan. Ik noem er een paar:  

Ga ik mijn evenement of training onder de 100 personen nog doorgang geven? Blijft mijn (coach) praktijk open? Blijft mijn school open? Blijft mijn bedrijf open? Laat ik mijn medewerkers thuiswerken? Ga ik de supermarkt leegkopen? Breng ik mijn kinderen nog naar school? Ga ik zelf nog naar mijn werk? Nodig ik de hele familie nog uit voor mijn verjaardag? Of vier ik het deze keer alleen? 

Kies ik voor de uitgezette richtlijnen door de overheid? En voldoet dat dan aan mijn eigen persoonlijke waarden? Of wil ik het anders en ben ik bereid om die beslissing en verantwoordelijkheid te nemen? Wie had deze uitdagingen twee weken geleden kunnen bedenken? Onwerkelijk, toch?

Sta je aan de kant van de oorzaak?

Je neemt volledige verantwoordelijkheid, je hebt zelf invloed op hoe jij je voelt en reageert pro-actief op gebeurtenissen in de wereld om je heen. Welke samenhang in denken, doen of handelen heb je als je aan de kant van de oorzaak staat? Ik benoem een aantal voorkeurs denkstijlen (ook wel metaprogramma’s genoemd):

Pro-actief: je reageert snel en neemt initiatief. Je bent probleemoplossend door zelf in actie te komen. Je zorgt dat er dingen gebeuren die moeten gebeuren ook al zijn het uitdagende beslissingen.

Naar toe: je denkt in oplossingen, je bent gemotiveerd door wat je wil bereiken voor jezelf en voor de wereld om je heen.

Interne referentie: Je staat open voor informatie en beslist daar zelf over. Je hebt je eigen mening en ervaart dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je persoonlijke situatie.

Controle binnen zelf: interne focus als het gaat om oorzaken, je erkent je eigen aandeel.

Sta je aan de kant van het Gevolg?

Aan de kant van het gevolg staan betekent dat je een situatie, een gebeurtenis of een ander de schuld geeft over wat er in je leven en de wereld om je heen gebeurd. Je voelt je machteloos door de omstandigheden en ervaart geen of weinig keuzes of je hebt juist anderen nodig om tot een beslissing te komen.

Reactief: je bent erughoudend, afwachtend, afhankelijk van initiatieven van anderen.

Weg van: je hebt moeite met het stellen van prioriteiten, vermijdend gedrag in plaats van in actie te komen.

Externe referentie: je hebt een ander nodig om richting te geven, je vertrouwt op andermans bevindingen en je hebt moeite met het nemen van beslissingen.

Controle buiten zelf: externe focus waar het gaat om oorzaken, jouw overkomt van alles.

Sta je aan de kant van de Oorzaak of van het Gevolg? Of sta je een beetje tussen beiden in? Ik zou bijna zeggen, het is nu tijd om aan de kant van de oorzaak te gaan staan, of niet dan?