Overtuigingen: hoe ze ons beïnvloeden

Wat we geloven is ontzettend krachtig voor onze geest. Het geeft invulling aan hoe we de werkelijkheid waarnemen en hoe we daar vervolgens op reageren. Het is zelfs zo sterk dat het onze beslissingen bepaald en de acties die we nemen of niet nemen. Overtuigingen geven ons kracht om te bereiken wat we willen of kunnen ons juist verlammen. In deze blog schrijf ik over hoe je je mindset kunt veranderen en hoe overtuigingen ons beïnvloeden.

Hoe je jouw brein aanstuurt

Onze overtuigingen geven richting aan ons leven, aan onze waarneming en hoe wij de wereld zien. Simpelweg omdat ons brein de instructie opvolgt om in overeenstemming te handelen met je gedachten. Een overtuiging is eigenlijk een gedachte die je blijft denken, opnieuw en opnieuw tot dat je het een ingesleten pad in je brein is geworden. In de wetenschap wordt dit ingesleten pad een neuraal pad genoemd.

Een voorbeeld van een neuraal pad is:

 

….stel je draagt altijd je horloge aan dezelfde kant, dan kijk je automatisch op die pols waar je horloge draagt zelfs als je geen horloge om hebt, …..herken je dat?…

Het is een automatische reactie in je brein geworden. Het goede nieuws is, dat als je iets nieuws leert of iets anders gaat denken, dan worden er nieuwe neurale paden in je mind gemaakt. Dit staat bekend als de neuroplasticieit van je brein. Een negatieve gedachte zou je dus kunnen zien als een aangelegd neuraal pad. En wat blijkt is dat je dit aangelegde pad vrij gemakkelijk kunt veranderen door je overtuigingen te veranderen.

Verander je mindset

Er zijn verschillende soorten overtuigingen zou je kunnen stellen. Je hebt algemene overtuigingen en je hebt persoonlijke overtuigingen en alles wat daar tussen in zit. De algemene overtuigingen hebben vaak minder invloed op je dan persoonlijke overtuigingen. Om je een voorbeeld te geven:

Algemene overtuiging:
Het regent altijd in Engeland
Op de fiets heb ik altijd tegenwind

Persoonlijke overtuiging:
Ik ben niet goed
Ik kan het niet

Persoonlijke overtuigingen

Waar het om draait is het volgende. Persoonlijke overtuigingen hebben direct invloed op je identiteit, wie jij bent als mens. Eigenlijk kun je bij elke gedachte waarbij je het woord –ik- gebruikt, er vanuit gaan dat dit een persoonlijke overtuiging is die je identiteit bepaald. Je kunt er dus maar beter goede overtuigingen op nahouden.

De vraag is waarom zou je overtuigingen willen veranderen? Overtuigingen kunnen twee kanten opwerken, het kan voor je werken of juist tegen je. En hoe weet je of ze voor je werken of juist tegen je? En welke overtuigingen zijn er die je voor de werkelijkheid aanneemt, terwijl dit slechts een perceptie is die richting geeft aan onze waarneming?

Het effect van je overtuiging

Stel je voor je hebt de overtuiging ontwikkelt dat je geen fouten mag maken. Wat er vervolgens gebeurd is dat je ontzettend je best gaat doen om alles zo goed mogelijk te doen en te perfectioneren. Je legt telkens een hoge lat voor jezelf neer. Je mag het immers niet fout doen. Wat er vervolgens kan ontstaan is dat je eigenlijk lang bezig bent met een taak. Je verbetert en je verbetert, …… en vervolgens kom je in de knel omdat je minder tijd hebt voor andere taken. Vervolgens ga je deze uitstellen of verliest het overzicht. Je ontwikkelt vaak onbewust (faal) angst om het niet goed te doen. Misschien voel je jezelf overal verantwoordelijk voor. En zelfs op persoonlijk gebied word je geraakt in je identiteit als je iets niet goed hebt gedaan. Er ontstaan gedachten als, ik ben niet goed, ik ben dom, anderen zijn beter dan ik….

 

Stop negatieve gedachten!

Al deze gedachten en handelingen kunnen dus ontstaan uit één eenvoudige overtuiging: ik mag geen fouten maken. En stel je eens voor hoe prettig het zou zijn deze overtuiging veranderen in een krachtgevende, bijvoorbeeld: ik ben goed zoals ik ben, of ik mag fouten maken. Dat kan een enorme opluchting geven.

Er zijn veel voorbeelden van overtuigingen onderstaand heb ik er een paar uitgeschreven:

Verlammende overtuigingen

Ik ben onveilig
Ik ben onzeker
Ik moet mijn best doen
Ik mag geen fouten maken
Ik kan niet kwetsbaar zijn
Ik kan anderen niet vertrouwen
Ik word niet gezien zoals ik ben
Anderen zijn beter dan ik.

Krachtgevende overtuigingen

Ik ben veilig
Ik ben integer
Ik kan mezelf vertrouwen
Ik ben goed zoals ik ben
Ik ben uniek
Ik ben authentiek
Ik mag fouten maken
Ik kan kwetsbaar zijn en anderen vertrouwen

Mindset, de weg naar een gelukkig leven

In coaching werken we met de geest om onze overtuigingen te veranderen en te verwijderen als ze niet krachtgevend voor ons zijn. Het belangrijkste van het veranderen van een overtuiging is dat je je bewust bent van deze overtuiging. Daarnaast is een belangrijke vraag, is het nuttig om vast te houden aan deze  overtuiging, dient dit mij ? Wil je meer weten over het veranderen van je overtuigingen? Neem contact op voor een kennismaking met PSYCH-K