Stressklachten: het effect op onze gezondheid

Wat is stress eigenlijk? en hoe kun je stressklachten verminderen? Wat wij stress noemen is een nuttige reactie van ons brein op een bedreiging of gevaar. Deze stressreacties worden aangestuurd door het angstcentrum in ons brein. Een stressreactie geeft een seintje aan ons lichaam om in actie te komen met vluchten of vechten. Is het gevaar te overweldigend dan krijgt ons lichaam een ander seintje, namelijk om te bevriezen.

Stressreacties

Vluchten, vechten en bevriezen zijn reacties van ons onbewuste brein gericht op overleving. Bij een bedreiging of gevaar worden reacties gestuurd vanuit de primitievere delen van het brein. Hier bevindt zich het angstcentrum van ons brein, de amygdala. Eén van de belangrijkste functies van de amygdala, is om het lichaam beschermen tegen gevaar. Als het gevaar geweken is, kan ons systeem weer tot rust komen en keren we terug naar een natuurlijke staat. Of toch niet?

Voorbeelden van stressreacties:

vluchten:
 vermijden, onrust, angst, paniek

vechten:
 irritatie, vijandig, onredelijk, woede

bevriezen:
afwezig, wazig, gevoelloos, verlamd

Chronische stress

Als stress langdurig aanhoudt dan kan dat leiden tot emotionele, mentale of fysieke klachten. Omdat het alarmsysteem in je brein ontregelt raakt, kom je continu terecht in automatische stressreactie. Deze reacties worden door uiteenlopende situaties uitgelokt, bijvoorbeeld een hoge werkdruk, een overvol privé leven, onzekerheid, piekeren, perfectionisme, een heftige gebeurtenis, constant twijfelen, trauma, gevoelens van eenzaamheid, ziekte en angst.

En zo kunnen stressreacties chronisch worden en ontstaat langdurige stress, omdat ze door gewone dagelijkse gebeurtenissen worden uitgelokt. Deze stressreacties worden aangestuurd door de primitieve breindelen en zetten ons lichaam in actie voor: vluchten, vechten of bevriezen. Je komt op deze manier in een negatieve spiraal terecht van ongezonde chronische stress.

Zelfhelend vermogen

Een opperste staat van alertheid, zoals vluchten, vechten en bevriezen, maakt je lichaam vatbaar voor klachten. Deze reacties zorgen er namelijk voor dat je immuunrespons wordt onderdrukt, dit heeft dus invloed op je zelfhelend vermogen. Je lichaam wordt telkens voorbereid om in actie te komen. De stresshormonen als cortisol, adrenaline en noradrenaline komen vrij in je lichaam en zorgen voor een opperste staat van alertheid. Stress duwt ontspanning weg, immers moet je overleven.

Misschien kun je je voorstellen dat wanneer deze reacties te lang aanhouden stress chronisch wordt. Ons lichaam komt niet meer tot rust en dit heeft nadelige gevolgen voor ons hele systeem en onze gezondheid. Het doorbreken van deze reacties is ‘de’ manier om spanning te verminderen en los te laten en je hormoonhuishouding weer op orde te krijgen.

Spanning verminderen?

Als je de stressreacties doorbreekt en ontspannen blijft zal je op een positieve manier invloed uitoefenen op je gezondheid. Omdat de immuunrespons weer kan werken, omdat stresshormonen in je lichaam verminderen, omdat spijsvertering weer normaal verloopt, omdat je beter slaapt, enzovoorts. Onderstaande oefeningen kunnen je zeker op weg helpen in de weg naar ontspanning!

De beste 8 gezondheidstips! Hier lees je ze:

Als je de stressreacties doorbreekt en ontspannen blijft zal je op een positieve manier invloed uitoefenen op je gezondheid. Omdat de immuunrespons weer kan werken, omdat stresshormonen in je lichaam verminderen, omdat spijsvertering weer normaal verloopt, omdat je beter slaapt, enzovoorts. Onderstaande oefeningen kunnen je zeker op weg helpen in de weg naar ontspanning!

Tip 1 : Stop met jezelf wegcijferen
Mensen die zichzelf wegcijferen en zich niet uitspreken over wat ze echt willen, geven hun brein een signaal: conflict vermijden ofwel situatie of persoon uit de weg gaan, dit roept een vluchtreactie op.

Hoe doorbreek je dit? spreek jezelf bewust uit zodat het in lijn is met je denken, doen en voelen. Jezelf uitspreken, hoe uitdagend het soms ook is komt ten goede van je gezondheid.

Tip 2 : Stop met geïrriteerd zijn
Mensen die zich overal aan irriteren geven niet alleen aan hun brein maar ook hun sociale omgeving het signaal van gestrest zijn. Het is een typische vecht-reactie welke op de lange termijn leidt tot lichamelijke klachten en irritaties in je lichaam (huidirritatie, allergische reacties, hoge bloeddruk).

Hoe doorbreek je dit? Merk je op dat je snel geïrriteerd bent? Weet dan dat je stressreacties actief zijn. Neem 5 diepe ademhalingen en laat ‘het’ helemaal los (wat het dan ook is).

Tip 3 : Stop het gevoel van gejaagdheid
Het gevoel van haast en gejaagdheid is een typische uiting van de vlucht-respons. Zoveel mogelijk op een dag willen doen, blijven doorgaan, drukke gedachten, lijstjes en niet in het hier en nu aanwezig zijn, zijn de kenmerken van dit gevoel. Je gaat als het ware als opgejaagd wild door het leven. Je kan hierdoor uiteindelijk belanden in een chronische stressreactie.

Hoe doorbreek je dit? Stop met wat je allemaal wilt doen of moet doen, van jezelf. Wees je bewust van het hier en nu. Neem het huidige moment zoals het komt, leg de lat wat lager en je zult direct meer ontspannen.

Tip 4 : Stop uitstelgedrag
Veel mensen vertonen in meerdere of mindere mate een vorm van uitstelgedrag. Zowel in werk als in privésituaties wordt er van alles uitgesteld. Op deze manier komt er steeds meer op je af omdat je geen beslissingen neemt. Uitstellen is eigenlijk een vorm geen verantwoordelijkheid nemen in het huidige moment. Dit geeft een signaal aan je brein van vluchten-of- bevriezen.

Hoe doorbreek je dit?
Bij elke te nemen beslissing neem je deze. Of dit de verjaardag van je tante betreft waar je niet heen wilt, of een moeilijke email van een klant, of het leren van een nieuwe taak, die je niet leuk vindt? Begin eraan en stop je stressreactie.

Tip 5 : Eet met regelmaat
Als je honger hebt wordt er een sein aan je brein gegeven dat er onvoldoende brandstof aanwezig is. Ook al heb je een volle koelkast, dit roept een stressreactie in je lichaam op. Immers er dreigt een tekort aan voedsel. De stressrespons wordt actief en als gevolg hiervan kan dit je gezondheid ondermijnen. Terwijl je het niet eens weet.

Hoe doorbreek je dit? Zorg voor een goede balans in je eet -en drink patroon. Drink voldoende water, verse groentes en fruit. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid die je tot je neemt, wel dat je regelmatig je lichaam de juiste signalen geeft dat er voedsel en brandstoffen aanwezig zijn.

Tip 6 : Stop met piekeren
Je altijd en overal zorgen om maken. Over je werk, over je geliefde, over je kinderen over de wereld en alle problemen die je maar kunt bedenken. Je kan er bijna zeker van zijn dat je brein in een chronische stressrespons blijft hangen. Je lichaam reageert op alle angstige gedachten over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Je herstellend vermogen wordt chronisch onderdrukt.

Hoe doorbreek je dit? Piekeren vindt vooral plaats in je gedachten. Hoe stop je je pieker gedachten?

a) Neem een diepe ademhaling, voel je voeten op de grond en zorg dat je in het hier en nu bent. Stel jezelf de vraag: is mijn gedachte NU echt waar.
b) Verander je focus in: wat gaat er wel goed!
c) Zorg dat je meer in je lichaam aanwezig bent, mediteer, ga sporten of naar de yoga!

Tip 7 : Doe geen werk wat je niet leuk vindt
Je werk kan je stress opleveren in periodes van drukte. Het gaat niet zozeer om drukte op je werk, of dat je hard werkt wat de stressrespons oproept. Als je je werk leuk vindt kan je dit er allemaal bij hebben zonder dat je stressreactie actief is. Het wordt pas uitputtend als je niet leuk vindt wat je doet, oordelen hebt over wat wel of niet goed gaat, jezelf met tegenzin naar je werkt sleept en je interne conflicten hebt en integriteit issues. Kans op chronische stress en burn-out nemen toe!

Hoe verander je? Ga het gesprek aan met je werkgever en kijk naar een oplossing. Kom je er niet uit, ga solliciteren, doe het er zijn meer banen op de wereld. Onthoud dit: Je loon weegt niet op tegen je gezondheid. Gezondheid is belangrijker dan geld het is onbetaalbaar.

Tip 8 : Drink voldoende water
Water drinken is belangrijk voor je lijf om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Het drinken van 1,5 liter water per dag wordt dan ook door diverse deskundigen aangeraden. Begin de ochtend met een glas water.

Hoe doe je dat? Vermijd dranken als cola, sinas en sappen uit pak. Drink water en verse kruidenthee.

Gezondheid tips op naar een gelukkig leven?

In onze NLP coaching werken we met je mindset, gedachten en overtuigingen om je automatische reacties te doorbreken. Wil je meer weten ? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking met NLP