Select Page

Het verschil tussen de comfortzone, stretchzone en stresszone?

Kijk, er zijn veel voordelen aan de comfortzone. Het is een veilige plek waar je zekerheid ervaart en dat is een belangrijke fundamentele behoefte van de meeste mensen. Iedereen heeft wel eens gehoord van het begrip ‘comfortzone’. Maar voor wie echt nieuwsgierig is, is de vraag: Wat is er eigenlijk te halen buiten je comfortzone?

Wat is de Comfortzone

Want wat zich buiten de comfortzone bevindt is voor veel mensen een onbekend terrein. Regelmatig wordt onterecht gedacht dat alles buiten je comfortzone moeilijk of eng is. Dat is een reden waarom mensen liever in de comfortzone blijven, omdat ze bang zijn om het verkeerd te doen of bang zijn om (teveel) stress te krijgen.

Ik moedig iedereen aan die nieuwsgierig is, van avontuur houdt of wat meer uitdaging in zijn/haar leven wil om te gaan stretchen. De zone die net buiten de comfortzone ligt, waar de magie plaatsvindt, is de stretchzone.

Comfortzone

De meeste mensen bevinden zich in de comfortzone. Het is een fijne plek om te zijn en geeft ons zekerheid. In de comfortzone ben je veilig, op je gemak en voel jij je zelfverzekerd. Het is voorspelbaar en dat voelt comfortabel, er zijn geen onverwachte uitdagingen en verrassingen, omdat je al weet hoe alles moet en hoe alles in elkaar zit. In deze zone leer je weinig en word je niet uitgedaagd. Het is zelfs zo dat als je te lang in de comfortzone blijft zitten het leven behoorlijk saai kan worden. Je kunt verveeld of gedemotiveerd raken. Het is buiten de comfortzone waar de magie plaatsvind!

Buiten de comfortzone vind je de stretchzone en de stresszone.

Comfortzone

“The task we must set for ourselves, is not to feel secure – but to be able to tolerate insecurity.”
– Erich Fromm

Stretchzone

De stretchzone ligt net buiten de comfort zone. Dit is de plek waar je nieuwe dingen kan leren, waar je kunt ontwikkelen, groeien en nieuwe dingen kunt ontdekken. Het is dè plek waar je kan mogelijkheden kunt verkennen en experimenteren. In de stretchzone daag jij jezelf uit om iets relatief nieuws of onbekends te gaan doen. De stretchzone is dan ook een plek van groei, energie, avontuur en motivatie. Om jezelf te blijven ontwikkelen en om te leren is het niet persé nodig om continue in de stretchzone te blijven. Het gaat om de afwisseling tussen de comfortzone en de stretchzone. Dit zorgt ervoor jij je comfortzone vergroot, en hoe groter je comfortzone…….hoe meer je durft te stretchen, hoe meer ontwikkeling, uitdaging en groei.

Stresszone

Je valkuil is de stresszone. De stresszone is een te grote stap die je zet vanuit de comfortzone of vanuit de stretchzone. De stresszone ligt namelijk buiten de stretchzone. Het veroorzaakt stress, omdat de verandering, de uitdaging of het avontuur te groot is voor je systeem. Hierdoor sla je dicht en krijgt stress de overhand. De verandering is te groot om je op aan te passen.

Vervolgens wil je weg van de situatie, je wordt boos, je rent weg of je klapt dicht. Hoe dan ook, vermijd deze zone zoveel mogelijk. Het kan best is een keer voorkomen dat je in de stresszone terecht komt, als het maar kort is. Dat is niet zo erg. Als je een langere periode in de stresszone zit, krijgt je fysiologische stress en energieverlies. En kom je vervolgens in de burn-out zone terecht

Stretchzone

Grenzen voelen 
Heb je door wanneer je in de stresszone komt? Bewustzijn is goed, zet dan ook direct een stap terug. Het zal je helpen om je minder overweldigd te voelen en je laten focussen op het terugkeren naar de stretchzone of comfortzone.

Grenzen aangeven
Ervaar je dat je door iemand anders in de stresszone terecht bent gekomen? Als dat gebeurt, dan is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Op deze manier kom je terug in de stretchzone en zo kun je op een prettige manier via de stretchzone je doel bereiken of de gewenste taak uitvoeren.

Ontwikkel voor jezelf de gewoonte om vanuit je comfortzone uit te stretchen. Het zal steeds makkelijker worden in de stretchzone te zijn en je comfortzone te vergroten.

Waarom is dit belangrijk? 
Hoe groter je stretchzone, hoe flexibeler je in je denken, doen en laten wordt. Het leidt tot het nemen van acties zonder dat onzekerheid of angst je verlammen. Wil jij je stretchzone vergroten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.