Wat is holisme?

In de Holistische visie op de mens wordt gekeken naar de mens als één geheel. Het betekent dat alles met elkaar verbonden is. Onze gevoelens, verlangens en gedachten vormen samen een balans en beïnvloeden elkaar doorlopend. Ze kunnen niet als losse onderdelen gezien worden. Als we uit balans raken heeft dit onmiddellijk effect op ons lichaam en geest.

Is de holistische visie de sleutel tot herstel?

In de afgelopen 100 jaar is de wetenschap op het gebied van gezondheid enorm gegroeid. De Westerse wetenschap heeft zich vooral gericht op meetbare resultaten en een enorme vooruitgang kunnen boeken. Tegenwoordig kunnen vele mensen behandeld worden met klachten waar vroeger geen behandeling voor mogelijk was. Het is geweldig dat veel mensen geholpen kunnen worden, echter is er ook een nadeel in de Westerse visie, lichaam en geest worden gescheiden en als aparte delen beschouwd.

Benader jij je gezondheid op een holistische manier?
Dan beperk jij jezelf niet tot het kijken naar een specifieke klacht waar je last van hebt, nee je kijkt naar jezelf als mens in z’n totaliteit. Want, volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Onze visie: Lichaam & Geest zijn één geheel

Als je te maken krijgt met gezondheidsklachten, burn-out, vermoeidheid, stress, onverklaarde klachten of moeilijk behandelbare klachten, dan is het goed om lichaam en geest als één geheel te beschouwen. In de traditionele Chinese geneeskunde is dit al duizenden jaren bekend, klachten zijn alleen te genezen door naar het grote geheel te kijken. Een holistische visie die de mens ziet in haar totaliteit, lichaam en geest zijn één geheel en dat klopt.

Gelukkig groeit het bewijs ook in de Westerse visie dat er een connectie is tussen lichaam en geest. Volgens de jongste wetenschappelijke inzichten kunnen we dan ook zelf een grote rol spelen in ons herstelproces. Hoe werkt dat eigenlijk? ….

Je gedachten als de waarheid aannemen

We hebben gemiddeld rond de 40.000 gedachten per dag. Al deze gedachten lokken chemische reacties in je hersenen uit, deze stofjes verspreiden zich vervolgens door je lichaam. Je lichaam luistert mee naar alle die gedachten die je hebt, je gedachten hebben dus invloed op je lijf.

Je brein kent het verschil niet tussen wat waar of onwaar is en gelooft alles wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt. Positieve en negatieve gedachten worden namelijk door je brein op dezelfde manier verwerkt. Je kunt er dus beter krachtgevende gedachten op na houden, omdat deze chemische verbindingen een positief effect op je lichaam hebben. En daarmee op het geheel.

Hoe je de verbinding verliest

In onze maatschappij maken de meeste van ons voornamelijk gebruik van ratio en denken. Ons denkvermogen staat centraal in ons leven. We hebben dit van jongs af aan geleerd, vanaf het moment dat we naar school gaan wordt er voornamelijk een beroep gedaan op onze denkcapaciteiten. We zijn dan ook echte denkmachines geworden.

Als we te veel in ons hoofd zijn, dan verliezen we uiteindelijk de verbinding met ons lichaam. Op het moment dat je niet meer in je lijf bent, dan voel je minder of je voelt helemaal niks. Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen, als je constant in gedachten bent, dan is er geen stilte in je hoofd dus ook niet in je lijf. Dat veroorzaakt gedoe en klachten in je hele systeem.

Waarom je vitaliteit verliest

Als je te lang uit verbinding bent met je lichaam, kunnen er diverse gezondheidsklachten ontstaan. Je voelt minder goed aan of je moe bent of je over grenzen heen gaat of anderen over jouw grenzen heen gaan, wie je bent, wat je nu echt wilt en welke keuzes je moet maken of je het goed hebt gedaan.

Je denkmachine draait op volle toeren. Als je dit maar lang genoeg blijft doen, dan verlies je volledig het contact met je jezelf, met je lichaam en met anderen. En wie geen verbinding heeft met zichzelf kan zich namelijk ook niet verbinden met anderen. Je komt uiteindelijk in de knel te zitten met je denken. En omdat je fysiologie doorlopend beïnvloed wordt door die chemische reacties in je brein kan dit leiden tot verlies van energie en vitaliteit.

Wij je de connectie tussen lichaam en geest herstellen?

Er zijn meerdere manieren om de verbinding tussen je lichaam en geest te herstellen. Een aantal praktische manieren die je snel op weg kunnen helpen zijn meditatie, mindfulness, massages en ademhalingsoefeningen.

Heb jij je ooit afgevraagd hoe mensen kunnen genezen?

In de 4-daagse Vitaliteitstraining werk je aan het herstellen van de Mind-Body connectie. Het is een uitzonderlijke training voor iedereen die duurzame verandering wil op het gebied van gezondheid. In de training leren we jou om je stressreacties en de patronen in jezelf blijvend te veranderen. Deze methode heeft de afgelopen jaren al vele honderden mensen geholpen. In de training leren we je de Mind-Body Connectie te herstellen.

Wil je meer weten?

Wanneer je een blijvende verandering in je leven wilt op dit gebied dan kun je contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek?