Select Page

Wat is Neuroplasticiteit?

Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein om te veranderen, om nieuwe (synaptische) verbindingen te maken. Onze hersenen kunnen zich telkens aanpassen aan nieuwe situaties, zich herstellen en herstructureren. Lees hier meer hoe je effectief gebruik kunt maken van neuroplasticiteit om oude gewoontes en patronen te veranderen. Het Rode & Groene brein model geeft inzichten in wat je kunt beïnvloeden en hoe je dat doet. Als je leert hoe je dit model kunt toepassen, dan kun je invloed uitoefenen op de werking van je brein en veranderen wat je niet verder dient.  

Neuroplasticiteit

Ons brein speelt een grote rol als het gaat over spanning en stress. In dit artikel lees meer over de automatische piloot die ons soms lijkt te besturen. Over hoe dat werkt met ingesleten neurale paden of onbewuste patronen, die we telkens lijken te herhalen. Het grootste deel van ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van gewoontes en gedragingen en onbewuste patronen. Het zijn de manieren waarop wij geleerd hebben hoe iets werkt. Als we weten wat de bedoeling is, dan herhalen we dat gewoon, zo hebben we leren lopen, zo hebben we leren fietsen, leren praten en leren autorijden.

Automatische Piloot

Het mooie van leren is dat het bestaat uit herhaling. Weet je nog op school, als je rijtjes moest leren, voor Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan ging je die rijtjes telkens herhalen en herhalen, totdat het liedjes of riedeltjes werden. Op deze manier kon je brein het makkelijk opslaan.

Een rijtje (liedje) wat er bijvoorbeeld bij mij nog goed in zit, is het rijtje van koppelwerkwoorden, dit is ‘m:  zijn, worden, blijven, blijken, lijken, schijnen, heten, dunken, voorkomen. Nou dat is toch nog steeds erg handig om te weten, nietwaar?

Neuraal pad

Onze gewoontes maken het leven dus een stuk makkelijker. Een nadeel van gewoontes is dat je makkelijk op een automatische piloot leeft, dat komt eenvoudigweg, omdat ons brein gewend is geraakt om op een bepaalde manier signalen te verwerken. Dit noemen we een neuraal pad. Een neuraal pad is simpel gezegd: Het zijn verbindingen in je zenuwstelsel, van en naar je brein toe die aan elkaar gekoppeld zijn geraakt. Daardoor is ons brein gewend geraakt om ‘langs een vaste route’ signalen aan het brein door te geven. Het reageert telkens op dezelfde manier hierdoor.

De voorbeelden die ik je net heb gegeven gingen voornamelijk over functioneel leren, zoals een taal leren. Maar stel je nu voor dat je regelmatig stressvolle of negatieve gedachten hebt, dan leidt dat dus ook tot een neuraal pad in je brein. Het grote nadeel hier, het is een beperkend neuraal pad. Het zijn dezelfde gedachten, dezelfde stemmetjes, dezelfde riedeltjes die het brein keer op keer herhaalt.

Vervolgens leidt dat tot dezelfde gedachten, dezelfde gevoelens en dezelfde gedragingen. Het zijn niet-functionele gedachten, de nummer één veroorzaker van stress.

Je focus veranderen

Aan de hand van het Rode & Groene brein model, neem ik je mee in hoe jij je focus kunt veranderen. 

Je kunt jezelf trainen hoe je vanuit een stressreactie (=angst) naar verbinding komt (=liefde). Hiermee zul je nieuwe neurale paden kunnen aanmaken en krachtige  routes aanleggen en hiermee jezelf versterken. 

Veranderen van je focus

Focussen betekent eigenlijk ‘scherp stellen’ en heeft alles te maken met je aandacht richten.

  • van vermijding naar verbinding
  • van weerstand naar flow
  • van twijfelen naar zelfvertrouwen
  • van spanning naar rust
  • van angst naar vertrouwen
  • van nervositeit naar stilte

Het Rode & Groene brein model 

Het is een model om te illustreren hoe een neuraal pad werkt, zodat je het kunt begrijpen. Natuurlijk is ons brein veel complexer dan dat. Met de uitleg vind ik het vooral belangrijk dat het je duidelijk wordt, zodat je stress kunt gaan managen. Ik zoom even in op de emoties van stress.

Ik begin met de rode kant:
Ik wil je eerst is vragen, ga in je gedachte terug naar een moment dat je veel stress ervaarde: Hoe voel jij je dan? Welke gevoelens of emoties komen er naar boven?

Als ik stress ervaar: dan voel ik spanning, ik voel me bezorgd, ik voel onrust, angst, nerveus, geïrriteerd en ik voel me onzeker. Zo ontstaat er een neuraal pad. Het rode pad, de rode kant van je brein. En wat je natuurlijk liever wilt, je wilt naar die groene kant. Je wilt een nieuwe route aanleggen. Eén die constructief en die krachtig voor je is, die leidt naar vertrouwen, ontspanning en rust.

Wat hier belangrijk is om te weten:
Om uit die neurale paden van het rode brein te komen, is het belangrijk om op te merken, wanneer je in rood bent. Want je kan pas iets veranderen, als je het opmerkt. Anders is het gewoon een blinde vlek, die zie je niet en kun je daarom niet oplossen.

Stel je voor je bent in het rode brein en je merkt op:
ik ben gespannen en ik voel me nerveus. Als je dat opmerkt stel jezelf dan de vraag : Wat zou je liever willen voelen? Ontspanning, rust …

Welke gevoel zal je meer ontspannen maken?
Zelfvertrouwen? Veiligheid? Wat heb je dan nodig stilte? Telkens als je dit herhaalt, dan groeit dit! Het is dus de focus die je hier verandert. Daarmee gaat je aandacht van: angst naar liefde!

En onthoud goed: Herhaling is de kracht van al ons leren! Kies je gedachten, je gevoelens en je focus dus zorgvuldig uit. Ik wens je veel plezier en succes in het trainen van je brein.

Op weg naar een vitaler leven? 

In de Stressreductie training leer niet alleen je hoe je stress kunt managen, je gaat je bewust worden van de automatische piloot en leert niet functionele patronen duurzaam te veranderen. Wil je meer weten ? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.