Wat is TRE®?

TRE staat voor Tension Releasing Exercises (spanning ontladende oefeningen) en is  effectief in het oplossen van spanning en onverwerkte emoties die ontstaan zijn door intense ervaringen in ons leven. Je doorloopt een unieke serie van TRE oefeningen die je van diepe chronische spanningen bevrijden. Hierdoor ontstaat blijvende rust, ontspanning en evenwicht in je hele systeem.

David Bercelli grondlegger van TRE!

Lees verder over TRE® de succesvolle methode van Dr. David Berceli. Wanneer je te maken hebt met stress, spanning of trauma, heeft dit direct een effect op je lijf. Dit kan zich uiten in spanning en uiteenlopende klachten. Internationaal expert Dr. David Berceli is de grondlegger  van deze revolutionaire methode. In de afgelopen 22 jaar ontwikkelde hij (trauma) herstelprogramma’s voor internationale organisaties over de hele wereld.

TRE Oefeningen

Binnen TRE oefeningen wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke herstelmechanismes van ons lichaam. In het dierenrijk zie je dat spanning zich bij het dier neutraliseert door te schudden of trillen. Alle zoogdieren, dus ook mensen, bezitten deze reactie om te ontladen. Als we dit reflexmechanisme inzetten om onszelf te neutraliseren ontstaat diepe ontspanning.

Trauma Stress Release

Bij een heftige gebeurtenis of gevaar zal je lichaam zichzelf beschermen door te vluchten of vechten (alerte staat) of door zichzelf samen te trekken (bevriezen). Vervolgens doet de neutraliserende respons het lichaam trillen (“ik stond te trillen op mijn benen”).  In onze cultuur wordt deze respons veelal gezien als angst of zwakte. We hebben geleerd om deze impuls te onderdrukken. Ons lichaam ontlaadt niet en slaat spanning op.

TRE activeert het reflexmechanisme

Met TRE activeer je de neutraliserende respons en je leert deze optimaal te gebruiken. De spier die onderdeel is van deze reflex is de Psoas spier, de meest diepliggende spier van ons lichaam. Als wij te lang spanning opbouwen, raakt ons systeem overbelast en kunnen we te maken krijgen met diverse klachten. De kracht van TRE is om op een natuurlijke manier spanning te ontladen.

Doorbreken van stresspatronen

TRE helpt je vicieuze cirkels te doorbreken en spanningspatronen te veranderen. Hierdoor komt je zenuwstelsel terug in een natuurlijke balans. Je ervaart innerlijke rust en kalmte.

Hoe ziet een TRE-sessie eruit?

Samen met je TRE Provider doorloop je zeven fysieke oefeningen. In de oefeningen activeer je de spieren die het ontladingsmechanisme activeren. Er ontstaat een spontane ontlading waarmee een uitweg wordt geboden aan vastgehouden spanning en stress. Het trillen kan op ieder moment gestopt worden. Het lichaam kan terugkeren naar een natuurlijke staat van zijn. Positieve veranderingen zijn vaak snel merkbaar.


Uitgangspunten TRE

TRE is voor iedereen eenvoudig toe te passen. Tijdens een TRE-sessie wordt gebruik gemaakt van het lichaam. Je hoeft niet te praten over je probleem, emotie of trauma.

TRE als zelf-coach-techniek
TRE is ontwikkelt als zelf-coach-techniek. Na een aantal sessies kun je vaak zelfstandig aan de slag om goed en veilig TRE gebruiken.

Voor wie

TRE is veilig en effectief bewezen bij milde stress tot ernstige (lichamelijke) trauma’s, zonder herbeleving van de gebeurtenissen.

TRE kan je helpen bij o.a.
Het gevoel van vastzitten of vastlopen
Stress en spanning
Onzekerheid en (faal) angst
Energiegebrek
Hoog sensitiviteit (HSP)
Chronische vermoeidheid
Burn-out
Trauma’s
(emotioneel of lichamelijk geweld, ongeluk, ingrijpende gebeurtenis)
Lichamelijke klachten
(rugpijn, whiplash, darmklachten, hoge bloeddruk)

Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek via 06-14493220.