Wat is TRE®?

TRE staat voor Tension Release Exercises ofwel in het Nederlands vertaalt spannings reducerende oefeningen. TRE is effectief bewezen in het oplossen van (dagelijkse) stress, diepe chronische spanning, onverwerkte emoties en trauma’s.  Het is een lichaamsgerichte methode om op een natuurlijke manier spanning los te laten. Je doorloopt een serie van zeven oefeningen die je van spanning bevrijden. Hierdoor ontstaat rust, ontspanning en evenwicht in je hele lichaam.

David Bercelli grondlegger van TRE!

Internationaal expert Dr. David Berceli is de grondlegger van deze revolutionaire methode. In de afgelopen decenia jaar ontwikkelde hij (trauma) herstelprogramma’s voor internationale organisaties over de hele wereld. Met meer dan 25 jaar ervaring in de hulpverlening is zijn kennis op dit gebied (therapeutisch lichaamswerk) van ongekend niveau. Werken met TRE, de methode van David Bercelli, betekent op een veilige manier spanning loslaten en onopgeloste trauma’s verwerken

TRE Oefeningen

Binnen TRE wordt gebruik gemaakt van zeven eenvoudige oefeningen. Deze oefeningen helpen je lichaam om je spierspannings patronen te doorbreken om vervolgens te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke herstelmechanismes van je lichaam.

In het dierenrijk zie je dat spanning zich bij het dier neutraliseert door te schudden of trillen. Alle zoogdieren (mensen) bezitten deze biologische reactie om te ontladen. Als we dit reflexmechanisme inzetten om onszelf te neutraliseren ontstaat diepe ontspanning. Met de oefeningen activeer je deze natuurlijke respons, dit noemen we neurogenetische trillingen.

Trauma Stress Release

Bij een heftige gebeurtenis of een gevaar zal je lichaam zichzelf beschermen door te vluchten of vechten (alerte staat) of door zichzelf samen te trekken (bevriezen). Het wordt gereguleerd in ons reptielbrein en helpt ons overleven. Vervolgens doet de neutraliserende respons het lichaam trillen (“ik stond te trillen op mijn benen”). In onze cultuur wordt deze respons veelal gezien als angst of zwakte. We hebben geleerd om deze impuls te onderdrukken. Ons lichaam ontlaadt hierdoor niet meer en slaat de spanning op.

TRE activeert het reflexmechanisme

Met TRE activeer je de neutraliserende respons en leer je deze optimaal te gebruiken. De spier die onderdeel is van deze reflex is de Psoas spier, de meest diepliggende spier van ons lichaam. Dit is de spier die ons bovenlichaam met ons onderlichaam verbindt.

De psoas is verbonden met ons reptielbrein en reageert direct op de respons van vluchten, vechten en bevriezen. Als wij te lang spanning opbouwen, raakt ons systeem overbelast en kunnen we te maken krijgen met diverse klachten. De kracht van TRE is om op een natuurlijke manier spanning te ontladen.

Doorbreken van stresspatronen

Spanning in je lichaam kwijtraken? TRE helpt je vicieuze cirkels te doorbreken en spanningspatronen te veranderen. Hierdoor komt je zenuwstelsel terug in een natuurlijke balans. Je ervaart innerlijke rust en kalmte.

Hoe ziet een TRE-sessie eruit?

Samen met je TRE Provider doorloop je zeven fysieke oefeningen. In de oefeningen activeer je de spieren die het ontladingsmechanisme activeren. Er ontstaat een spontane ontlading waarmee een uitweg wordt geboden aan vastgehouden spanning en stress. Het trillen kan op ieder moment gestopt worden. Het lichaam kan terugkeren naar een natuurlijke staat van zijn. Positieve veranderingen zijn vaak snel merkbaar.


Uitgangspunten TRE

TRE is voor iedereen eenvoudig toe te passen. Tijdens een TRE-sessie wordt gebruik gemaakt van het lichaam. Je hoeft niet te praten over je probleem, emotie of trauma.

TRE als zelf-coach-techniek
TRE is ontwikkelt als zelf-coach-techniek. Na een aantal sessies kun je vaak zelfstandig aan de slag om goed en veilig TRE gebruiken.

Voor wie

Ontspanningsoefeningen bij stressTRE is veilig en effectief bewezen bij milde stress tot ernstige (lichamelijke) trauma’s, zonder herbeleving van de gebeurtenissen.

TRE kan je helpen bij o.a.
Het gevoel van vastzitten of vastlopen
Stress en spanning
Onzekerheid en (faal) angst
Energiegebrek
Hoog sensitiviteit (HSP)
Chronische vermoeidheid
Burn-out
Trauma’s
(emotioneel of lichamelijk geweld, ongeluk, ingrijpende gebeurtenis)
Lichamelijke klachten
(rugpijn, whiplash, darmklachten, hoge bloeddruk)

Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek via 06-14493220.