Select Page

Vergroten van Zelfvertrouwen

Er zijn zoveel voordelen aan een gezonde dosis zelfvertrouwen. Hoe meer  zelfvertrouwen je hebt hoe minder je aan jezelf twijfelt. Een ander bijkomend voordeel van het vergroten van je zelfvertrouwen is dat je zekerheid en vertrouwen krijgt, ook in anderen.

Als je zelfvertrouwen groeit, omdat jij je zelfverzekerder voelt, ben je minder gevoelig voor negatieve oordelen of kritiek van anderen. Mensen met een goed ontwikkelt zelfvertrouwen zijn meer ontspannen, omdat ze vertrouwen op zichzelf en niet afhankelijk zijn van wat anderen ervan vinden. Ze maken makkelijk contact met nieuwe mensen en zijn ontspannen in uiteenlopende sociale omstandigheden.

Wat is Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen. Zelfvertrouwen gaat over zelfkennis, eerlijkheid en het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen in het leven aankunt. 

Je zou kunnen stellen dat zelfvertrouwen een vaardigheid is om je positief en goed te voelen, zowel over jezelf als over anderen. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je krachtig en zelfsturend zonder dat je meteen arrogant of narcistisch bent. Een theorie uit de positieve psychologie is dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.

Vaardigheid: 
Wanneer je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot, vergroot je hiermee je zelfvertrouwen. Diep van binnen weet je dat je iets goed kunt, je twijfelt hier geen moment aan.

Waardigheid:
Als het je niet lukt om een bepaalde vaardigheid te leren of vergroten, of als je geen complimenten krijgt, kan dit je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. En een gevoel van incompetent zijn geven. Waardigheid gaat dus over het gevoel van eigenwaarde.

Hoe kan je zelfvertrouwen krijgen?

Het ontwikkelen en opbouwen van zelfvertrouwen ontwikkelt zich veelal in onze kindertijd. Hoe wij zelfvertrouwen ontwikkelen heeft niet alleen te maken met onze persoonlijkheid, we worden enorm beïnvloed door onze ouders, onze opvoeders, familie en door onze sociale omgeving. 

Als wij als kind opgroeien in een veilige harmonieuze omgeving, dan ontwikkelen we onszelf als een zelfstandig persoon met een eigen mening en gezond ontwikkelde eigenwaarde. We zijn dan in staat de uitdagingen in het leven het hoofd te bieden.

Als wij als kind in een onveilige of constant veranderende omgeving opgroeien, dan ontwikkelen we onszelf op een andere manier. We beschermen onszelf door ons aan te passen, ons niet uit te spreken, ons te richten op wat de ander wil, conflicten te vermijden, grenzen niet aangeven, over je heen laten lopen en zo ontstaat er een broze fundering in de ontwikkeling van onze eigenwaarde. Als een dun laagje ijs.

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Het hebben van zelfvertrouwen maakt je krachtig en weerbaar. Je hebt vertrouwen in jezelf, je durft voor je mening uit te komen en je gelooft in jezelf. Je maakt jezelf niet kleiner of groter en je vind dat jij de moeite waard bent. Een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot groei en ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat je het leven aangaat zoals het komt. En je neemt initiatief om je wensen, je dromen te realiseren.

Hoe groter je zelfvertrouwen is, hoe meer succes in je leven ervaart, zowel in je privé als in je werk. Zelfvertrouwen leidt tot het nemen van actie terwijl onzekerheid en angst je verlammen.

Zelfvertrouwen verhogen

Het zijn veelal de stemmetjes in ons hoofd die ons onderuit halen en zelfondermijnend zijn. Als je stemmetje de hele dag zegt dat anderen beter zijn, dan ga je dat geloven. Als je stopt met die gedachten te geloven over jezelf zul je opmerken dat er iets verandert. Kijk, gedachten zijn net zo goed waar als niet waar. Dus welke gedachten geloof jij over jezelf?

Wat je nog meer kunt doen:
Stap regelmatig uit je comfort zone
Laat het gevoel van onzekerheid toe
Laat perfectionisme los
Vergelijk jezelf met jezelf
Stop om jezelf te vergelijken met anderen

Boost je zelfvertrouwen!
In onze begeleiding werken we aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen. We werken aan het veranderen van gedachten, je leert de stemmetjes uit te zetten en we boosten je mindset. Wil je meer weten over het vergroten van je zelfvertrouwen? Neem contact met ons op voor een kennismaking.