TRE®

Wat is TRE®?

Tension Releasing Exercises (TRE®) is lichaamsgerichte coaching. Met TRE leer je weer gebruik te maken van de natuurlijke herstelmechanismes van je lichaam. Je doorloopt samen met je coach een reeks van zeven oefeningen die ervoor zorgen dat je lichaam de spanning kan ontladen. Zo kun je dagelijkse stress, onverwerkte emoties, intense gebeurtenissen en trauma blijvend veranderen. Het resultaat is een reset van je zenuwstelsel waardoor je prikkels op een andere manier kunt verwerken. Hierdoor ontstaat er meer rust, ontspanning en evenwicht.

 

TRE is wereldwijd bekend!

In Nederland is TRE steeds groter aan het worden en dat heeft te maken met 5 belangrijke uitgangspunten:

√ Het is heel makkelijk om te doen, iedereen kan het.
√ Je werkt met je lichaam, je hoeft niet te praten.
√ Je maakt gebruik van de herstelmechanismes van je lichaam.
√ Je kunt TRE na korte begeleiding zelfstandig toepassen.
√ Je ervaart snel resultaat

TRE® is ontwikkeld om mensen te helpen klachten te verminderen variërend van milde stress tot ernstige trauma’s.

Dr. David Berceli

De Amerikaanse arts en trauma-expert Dr. David Berceli is de grondlegger van TRE. Hij ontwikkelt deze methode tijdens zijn werkzaamheden als hulpverlener in rampgebieden. Daar ontdekt hij dat mensen lichamelijk op dezelfde manier reageren op stress, alleen is de individuele verwerking verschillend.

TRE® staat voor Tension Releasing Exercises.

Binnen TRE wordt gebruik gemaakt van het natuurlijk herstelmechanisme van ons lichaam door te schudden. In het dierenrijk zie je dat spanning zich bij het dier neutraliseert door het trillen of afschudden. Alle zoogdieren, ook mensen bezitten deze automatische reactie van het lichaam. Als we dit ontladings mechanisme inzetten om onszelf te neutraliseren ontstaat diepe ontspanning, rust en evenwicht. TRE maakt gebruik van dit mechanisme.

Met TRE doorloop je zeven fysieke oefeningen waardoor je lichaam de natuurlijke herstelmechanismes weer optimaal gaat gebruiken. Het lichaam komt tot rust en kan herstellen van de opgebouwde spanning in het lichaam.

Doorbreken van stresspatronen

In de laatste 20 jaar is TRE effectief bewezen voor mensen met stress en lichamelijke trauma’s (bijvoorbeeld een ongeluk). De reactie van ons lichaam op gevaar of op een stressvolle gebeurtenis uit zich in vluchten, vechten of bevriezen. Als wij te lang in deze automatische reactie blijven raakt ons systeem overbelast en krijgen wij te maken met  uiteenlopende lichamelijke, fysieke of geestelijke klachten. TRE helpt ons deze vicieuze cirkels blijvend te doorbreken en diepe stresspatronen, trauma’s of spanningen blijvend te veranderen.

Hoe werkt TRE?

Samen met je coach/TRE Provider doorloop je de zeven fysieke TRE oefeningen. In deze oefeningen activeer je de spieren die het natuurlijk ontladingsmechanisme van ons lichaam activeren. Er ontstaat een spontane ontlading in het lichaam waarmee een uitweg wordt geboden aan vastgehouden spanning en stress. Het trillen ontstaat spontaan en kan op ieder moment worden gestopt. Het lichaam kan hierdoor terugkeren naar een natuurlijke staat van zijn.

Voordelen van TRE

Tijdens een TRE-sessie wordt gebruik gemaakt van het lichaam, het is geen praat therapie. De kracht van TRE is juist om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Je krijgt (weer) toegang tot je eigen natuurlijke vermogens om te ontspannen. Het reflexmechanisme van het lichaam zorgt ervoor dat je lichaam de spanning kan ontladen.

Voor wie

Voor iedereen die onrust, stress of (lichamelijk) trauma ervaart en daar vanaf wil, kan het goed zijn TRE in te zetten. We benoemen een aantal klachten waarvoor je TRE kunt inzetten. Zit je klacht er niet bij? Neem dan contact met ons op om dit te bespreken.

Met welke klachten kan o.a. gewerkt worden:
Het gevoel van vastzitten of vastlopen
Stress, onrust en spanning
Energiegebrek
Onzekerheid en (Faal) Angst
Burn-out
Hoog sensitief (HSP)
Prikkelbaar
Slapeloosheid

Benoemde voordelen deelnemers:
Makkelijker om te ontspannen
Meer energie en vitaliteit
Verbeterde sociale relaties
Meer concentratie
Meer uithoudingsvermogen
Verbetering in fysieke en emotionele klachten